17. novembril korraldavad Eesti Raudtee, Lõuna Päästekeskus, Lõuna Prefektuur, Tartu Kiirabi, Elva Vallavalitsus, Operail ja paljud teised ametiasutused Elva Side tänava raudteeülesõidu piirkonnas õppuse, et harjutada tegutsemist raudteel toimunud õnnetuse korral.

Õppus toimub kell 8-14.30 Elvas Side tänava raudteeülesõidu piirkonnas ning sealne raudtee ülesõit on suletud kell 9-14.30. Ümbersõit korraldatakse Elva linna Puiestee tänava Kalme raudteeülesõidu kaudu.

Õppuse päeva jooksul mängitakse läbi päästemeeskondade tegutsemine kaubarongi ja kahe sõiduauto kokkupõrke puhul raudtee ülesõidukohal. „Eelkõige on oluline harjutada erinevate ametkondade koostööd ning tegevusi kaubavagunitest lekete peatamisteks, samuti paljude traumahaigete käsitlemist raudteeõnnetuse puhul ning vajadusel kohalik elanike evakueerimist.  Selleks, et olukord oleks võimalikult reaalne, kaasatakse sündmuste läbimängimiseks Operaili kaubavedur ja meeskond,“ kommenteeris Eesti Raudtee turvajuht Marius Kupper. Peale selle osalevad sündmusel Eesti Raudtee tuletõrjerongi vagunid ning Keskkonnaamet, kes harjutab keskkonnareostuse vältimist.

Juba õppuse ettevalmistuse käigus korraldas Eesti Raudtee Tartu päästepiirkonna kõigile neljale vahetusele, sh ka Elva komandole, tsisternvagunite lekete sulgemise õppepäevad. Samuti korraldati raudteeõnnetustele reageerimiseks vajalikud õppepäevad ka kiirabile ja politseile. „Selliste õppuste korraldamine erinevates Eesti paikades on olnud pikk traditsioon ning on tõestanud oma vajalikkust – eelkõige teevad erinevate osapooled endast kõik, et õnnetusi raudteel ei juhtuks, aga kui peaks juhtuma, siis oleme ühiselt valmis kiiresti olukordi lahendama,“ lisas Kupper.

„Meil on hea meel, et seekordne raudteeõnnetuse õppus korraldatakse Elva linnas, sest see annab kõikidele osapooltele väga hea võimaluse saada kogemusi, kuidas sellistes olukordades tegutseda ja testida väljatöötatud reageerimisplaanide toimivust,“ ütles Elva valla kriisikomisjoni liige Mikk Järv. 

Kohalikel elanikel palutakse arvestada õppusest tingitud ümberkorraldustega ning kasutada 17. novembri päeva esimeses pooles Puiestee tänaval asuvat Kalme raudteeülesõitu.