AS Eesti Raudtee avaldas eelmisel aastal hanke, mille tulemusena on plaanis täielikult uuendada raudtee kontaktvõrk Lagedi jaamast Aegviidu jaamani.

See on üks osa suuremast raudtee elektrifitseerimise projektist, mille käigus laiendatakse elektriraudteed olulisel määral ja mis on rongiliikluse kiiruste tõstmise üheks oluliseks eelduseks. Hankemenetluse tulemusel sõlmiti leping Leonhard Weiss OÜ-ga ning selle maksumus on 49 miljonit eurot. Projekti rahastatakse Euroopa Liidu vahenditest.

„Meil on hea meel, et saame töödega seal lõigul alustada, kuna praegune kontaktvõrk on üle 40 aasta vana ja selle näitajad ei vasta tänastele ootustele. Seal võivad elektrirongid liikuda maksimaalselt vaid 120 km/h, kuid uues võrgus on rongidele lubatud kiirus 160 km/h ning samas loovad tööd ka eelduse viia lõik tulevikus üle kõrgemale pingele,“ kommenteeris AS Eesti Raudtee elektrivõrkude ameti juht Andrus Alas uuendamise tagamaid.

Lagedi–Aegviidu tööd on osa suuremast elektrifitseerimise projektist, mille tulemusena saab tulevikus sõita elektrirongiga Tartuni ja Narvani. Projekti eesmärk on vähendada transpordisektoris fossiilsete kütuste kasutamist ning vähendada läbi selle transpordisektori mõju kliimale.