Täna toimus Kruiisiterminalis Eesti suurimate transpordiettevõtete poolt korraldatud Rohefoorum, mis tõi kokku üle 160 oma ala eksperdi. Rail Baltic Estonia, Eesti Raudtee, Tallinna Lennujaama ja Tallinna Sadama eestvedamisel toimunud konverentsi avas Kliimaministeeriumi kantsler Keit Kasemets värskemate arengutega kliimaseaduses ning päeva jooksul keskenduti kestlikele transpordiühendustele keskkonna, majanduse ja inimeste vaatest.

Konverents avati keskkonna teemadel ning toimus aruteluring ringmajandusest ehituses ja teenustes. Eesti Raudtee tehnikadirektor Arvo Smiltinš tõi oma esitluses välja, et raudteejaamade jaamateede renoveerimised on tervikuna oma olemuselt säästlikku ja kestlikku mõtlemist ja majandamist soodustavad. ​“Raudtee suurobjekte on võimalik ehitada keskkonnasõbralikult. Meie üks viimase aasta suurimaid ümberehitusi – Tapa sorteerimispargi töödes sai kasutatud 80% ulatuses taaskasutatud materjale. See on hea näide, kuivõrd taaskasutusega saab ühendada kestlikkust ja ajaloolist väärtust,” rääkis Smiltinš.

Rail Baltic Estonia tõi välja, et iga muutus mõjutab lisaks keskkonnale ka inimest. "Rail Baltica mängib võtmerolli kestlike transpordiühenduste loomisel. Projekt toob kaasa mitmeid olulisi eeliseid, sealhulgas kiirema, ohutuma ja keskkonnasõbralikuma transpordiühenduse Euroopaga. See omakorda julgustab rohkemaid inimesi kasutama ronge, vähendades seeläbi sõltuvust nii isiklikest sõidukitest kui fossiilkütustest tervikuna,” tõdes Rail Baltic Estonia raudtee opereerimise ja ohutuse juht Heigo Saare.

Ühendustesse kuuluvusest ja kogukonna kaudu kestlikkuse toetamisest rääkis sel korral Tallinna Lennujaam. „Oleme viimastel aastatel rohepöördesse palju investeerinud. Mullu võtsime vastu strateegilise otsuse saavutada CO2–neutraalsus planeeritust viis aasta varem, st juba aastaks 2025. See otsus annab meile võimaluse olla heaks eeskujuks nii Eestis kui ka kaugemal. Meil on hea meel, et meie partnerid lennundussektoris ja transpordisektorist laiemalt on otsustanud koos meiega ette võtta jätkusuutlikuma keskkonna loomise teekonna,” rääkis Tallinna Lennujaama juhatuse esimees Riivo Tuvike.

Tallinna Sadama juhatuse esimees Valdo Kalm jagas arvamust investorite vaatest, et transpordisektori ettevõtetel on oluline osa Euroopa ja Eesti kliimaeesmärkide saavutamisel. “Investeerimist kestlikku arengusse ei tohiks vaadata kui täiendavat kulu, vaid hoopis konkurentsieelise ja uute ärivõimaluste avanemisena. Näiteks sadamate puhul võime näha uute kaubavoogude tekkimist ning laevakülastuste suurenemist seoses alternatiivkütuste punkerdamise, meretuuleparkide teenindamise ning uute energiaallikate salvestamise, ladustamise või tootmiskeskuste loomisega," rääkis Kalm.

Transpordisektori Rohefoorumi korraldati juba kolmandat korda. Kiiresti muutuvas maailmas on jätkusuutlikkus ja vastutustundlik ettevõtlus olulisemad kui kunagi varem. Eesti transpordisektori ettevõtted on otsustanud seetõttu oma seljad kokku panna ning üheskoos tegutsedes anda oma panuse nii süsiniku- kui ka kliimaneutraalsuse saavutamisse.